ויטמין E ומניעת מחלות – המחקר נמשך
ויטמין E עולה לאחרונה רבות "בכותרות" המדעיות. בהיותו אחד החומרים המצויים במעטפת חלקיקי הכולסטרול בדם, סברו שהוא בעל פוטנציאל למניעת התפתחות טרשת העורקים על ידי הגנה על חלקיקים אלו מפני חמצון ושקיעה בדופן העורקים , מנגנון מוביל בהתפתחות טרשת עורקים. מחקרים רבים שבוצעו להוכחת טענה זו, אכזבו ואף הראו נזק אפשרי – מה שגרם לקהילה המדעית לדרוש הפסקה של ההמלצה על השימוש הויטמין במינונים גבוהים.
בהמשך, התברר במחקרים מסוימים שיש קבוצות ספציפיות שאולי בכ"ז מתן הויטמין ימנע אצלן תחלואה: למשל חולי דיאליזה, או חולי סוכרת עם סמן גנטי ספציפי (הפטוגלובין 1-1). מחקר של פרופ' אנדו לוי מביה"ס לרפואה ע"ש רפפורט שבטכניון בודק בימים אלו בשיתוף עם קופת חולים כללית האם זה אכן כך, במידה ותוצאות המחקר תהיינה חיוביות, יתכן ובעתיד יזכו החולים הסוכרתיים לטיפול מדויק אישי בתוסף, בהתאם לסמן הגנטי הזה.
אך נקודה מרכזית וחשובה שאין לשכוח היא שמרבית המחקרים בדקו השפעה של תוספי תזונה, והיום גוברת הנטייה להמליץ על אספקת רכיבים מהמזון, ולא מתוספים במינונים כאלו ואחרים.
מחקר חדש שפורסם החודש בעיתון מדעי בינלאומי, בדק את הקשר בין צריכת ויטמין E במזון למניעת סרטן ריאה. בבדיקה של למעלה מאלף אנשים שחלו בסרטן ריאה, וקבוצה של 1,400 אנשים תואמים בריאים, נראה כי צריכה גבוהה של הויטמין מהמזון, קשורה לתחלואה נמוכה יותר בסרטן ריאה. השוואה בין האנשים עם צריכת הויטמין הגבוהה ביותר לנמוכה ביותר, הראתה בין 44-61% פחות תחלואה (בתלות במקור הויטמין).
מקורות ויטמין
מקורות הויטמין שנמצאו כבעלי יכולת הגנה הינם אלפה, בטא וגמה טוקופרול.
מקורות עשירים במזון של אלפה וגמא טוקופרול הם (בסדר יורד): 30 גרם שקדים, אגוזי לוז או בוטנים, כף שמן – העשירים שבהם חמניות, זית וחריע, אבוקדו שלם, וכמות קטנה בהרבה ניתן למצוא במנת ירקות ירוקים כמו תרד, גזר, אספרגוס ונבט חיטה.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.